.

Клод Леви-Строс - виден антрополог и етнолог

Създател  и  най-ярък представител на френския структурализъм е Клод Леви-Строс. Строс е роден на 28 ноември 1908 година в Брюксел.  Там баща му, който е художник, изпълнява поръчка. По-късно семейството се връща в Париж.  

Клод Леви-Строс - виден антрополог и етнолог
id="internal-source-marker_0.8705298723718276" style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Създател  и  най-ярък представител на френския структурализъм е Клод Леви-Строс.

Строс е роден на 28 ноември 1908 година в Брюксел.  Там баща му, който е художник, изпълнява поръчка. По-късно семейството се връща в Париж.  През Първата Световна война Клод  пребивава временно  при дядо си по майчина линия,  който е главен равин на Версай.  Момчето учи в парижки лицеи, следва право и завършва философия в Сорбоната. След две години, в които преподава в гимназия, Строс  заминава на първата си експедиция в Бразилия.

В множество западни учебници по антропология и етнология,  Клод Леви-Строс се определя като една от водещите фигури в тези научни дисциплини в съвременна Европа.  Той се изгражда  като учен   под влияние на идеите на позитивизма, но същевременно изучава теорията на структурната лингвистика, чиито формални изследователски методи се опитва да внесе и в етнологията.  

Строс добива известност най-напред с ценните си публикации по култура и бит на бразилските индианци, както и с оригиналните си анализи на системите на родство. По-късно се занимава със сравнителна митология,  като особен интерес проявява към тотемизма и религиозните вярвания, на които посвещава и основните си трудове.

Клод Леви-Строс умира в Париж на 30 октомври 2009 година на 100-годишна възраст.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...